Vergelijk tussen onze vele partners Vind inspiratie en alle hout producten

Welk hout voor buiten gebruiken? De beste keuzes op een rij

Wil je buiten bezig en ben je op zoek naar hout voor buitengebruik? Kom je er niet uit en weet je niet welk hout voor buiten te gebruiken is? Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor.

Houtsoorten die je buiten kan gebruiken zijn hardhout (onbehandeld) of zachte houtsoorten als Western Red Cedar, douglas of lariks. Wist je dat IPE-hardhout de beste houtsoort voor buiten is? Dit harde tropische hout is van absolute topkwaliteit, heeft een hoge elastische waarde en een zeer lange levensduur.

Nu je weet welk hout je het best kan gebruiken voor buiten, gaan we nog wat dieper in op welk hout je verder nog kan gebruiken buiten, wat toepassingen buiten kunnen zijn bij het gebruik van hout en

Welk hout voor buiten gebruiken?

Het best kies je buiten voor onbehandeld hardhout of gemodificeerd hout. Bij gevelbekleding is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor zachtere houtsoorten; voorbeelden hierin zijn Western red Cedar, Douglas hout of lariks hout.

Zoals aangegeven is IPE-hardhout echter de beste optie in onze ogen! Echter, houdt er rekening mee dat dit hardhout wel wat duurder is dan andere soorten hout voor buitengebruik.

gebruik van IPE hout

Gebruik van IPE hout

Vereet niet te kiezen voor hout met een FSC of PEFC keurmerk. Dit garandeert verantwoord bosbeheer en houtkap.

Douglas hout

Een houtsoort die je ziet terugkomen in bijna elke tuin of in elk tuinproject is douglas hout. Onbehandeld gaat deze houtsoort ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Als douglas hout behandeld wordt, wordt de levensduur met ongeveer tot 5 jaar verlengd. Een goede eigenschap van douglas hout is dat het goed is bestand tegen vocht, dit is ook een van de redenen waarom douglas hout veel voor buiten gebruikt wordt. Daarnaast is het zeer eenvoudig te bewerken.

Toepassingen van douglas hout zijn terrasoverkappingen, schuttingen van douglas hout en tuinmeubelen zoals tuinbanken, tuintafels en terrastafels.

Vurenhout

Vurenhout gaat in tegenstelling tot douglas hout onbehandeld niet lang mee en valt daarmee dus in de zogenaamde duurzaamheidsklasse 4. Het hout gaat daarmee ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Voor het gebruik van vurenhout in buitentoepassingen is het verstandig het houd eerst te impregneren voor gebruik. Door het te impregneren valt het vurenhout in duurzaamheidsklasse 2-3 en wordt de levensduur verlengt naar ongeveer 10 jaar.

Doordat vurenhout zeer gemakkelijk te bewerken is, kan het goed gebruikt worden voor terrassen, tuindeuren en plantenbakken.

Hout toepassingen voor buitengebruik

Het implementeren van hout in de tuin geeft direct een natuurlijke look en feel aan de omgeving. Met hout zijn vele toepassingsgebieden te bedenken voor buiten.

Een van de mogelijkheden is het plaatsen van een schutting. Hiervoor is douglas hout een zeer geschikt materiaal. Houten schuttingen zie je ook veel terugkomen

Schutting douglas hout

Schutting van douglas hout

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een pergola. Een pergola is een houten overkapping die niet volledig gesloten is aan de bovenkant en bestaat uit palen en/of latten. Door hierboven begroeiing te laten ontstaan krijg je een leuke frisse look in je tuin. Het fijne is ook dat een pergola voor praktisch elke tuin geschikt is.

pergola

Een voorbeeld van een pergola gebouwd bovenop pilaren

Verder bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om tuinmeubelen te creëren uit hout dat geschikt is voor buiten. Zo kan je bijvoorbeeld een plantenbak maken van douglas hout, een tuintafel maken of stoelen maken van steigerhout, ook wel vurenhout genoemd. Hieronder een voorbeeld van de Instagram pagina van Steigerhoutpassie.

Bij het gebruik van hout dien je echter altijd rekening te houden met het feit dat hout werkt. Dit wil zeggen dat het ruimte benodigd is om te werken bij alle toepassingen! Doe je dit niet, dan zal het gaan spannen en wringen. Wat vervolgens een zeer grote kans heeft om tot scheurvorming te leiden.

Een tuinhuis of tuinschuur is ook heel goed te bouwen van hout. Vooral douglas hout wordt de laatste jaren veelvuldig gebruikt bij het bouwen van schuren. Ook overkappingen worden vaak van douglas hout gebouwd. Hieronder een schitterend voorbeeld van de instagram Myhomeofzodiac.

douglas overkapping

douglas overkapping

Milieuvriendelijk alternatief voor hout

Ondanks dat wij bij Natuurlijk van Hout onwijs fan zijn hout producten, raden wij altijd graag aan om te kijken naar milieuverantwoordelijke alternatieven voor hout. Wil je bijvoorbeeld een schutting plaatsen? Dan kan je ook eens kijken naar een haag.

Wil je toch echt een schutting of een ander hout product plaatsen? Houd dan altijd rekening met de FSC- of PEFC keurmerken!

Wil je weten welk hout voor buiten nog meer gebruikt kan worden? Neem contact met ons op via info@natuurlijkvanhout.nl of laat jouw mening of ideeën achter in de comments hieronder.

Veel bouwplezier! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Natuurlijk van hout
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart